***DISCLAIMER: De IFRC voltooide de implementatie van het door de EU gefinancierde ESSN Cash-programma op 31 Juli 2023. Sommige informatie hieronder kan dus verouderd zijn.

Davud

UIT SYRIE

Alex

UIT OOSTENRIJK

Antonio

UIT SPANJE

Hamad

UIT SYRIE

Op dit moment ontvangen 1,8 miljoen vluchtelingen in Turkije onze steun om de dingen die ze het meest nodig hebben, zoals voedsel en huur, te betalen. Kleine maandelijkse betalingen geven hen meer controle over hun leven en #powertobe

DIT IS DAVUD

Davud woont in Istanbul. Hij ontdekte parkour nadat hij uit Syrië was gevlucht. Het helpt hem te ontstressen.

“Ik heb veel energie. Bij parkour voel ik de adrenaline.”

De stad is zijn speelplaats.

Of hij nu salto's maakt in de woonkamer van zijn familie of een handstand in het park doet, hij beoefent overal parkour.

Davud ontmoet Alex

Wat is er zo moeilijk aan een 'palmflip'?

Wat is jouw ‘move’?

#powertobe

DIT IS HAMAD

Hij zingt zichzelf door moeilijke dagen heen.

“Muziek is als voeding voor de ziel”

Het is meer dan een hobby.

Zingen betekent alles voor Hamad.

Hamad ontmoet Antonio

Ze zingen allebei graag liefdesliedjes.

Waar zing jij?

#powertobe

HET ESSN-PROGRAMMA

  1. De ESSN-kaart is een prepaid-betaalpas die beschikbaar is voor vluchtelingen in Turkije, de thuisbasis van de grootste vluchtelingenbevolking ter wereld met bijna vier miljoen mensen.
  2. Een gemiddeld huishouden van zes personen ontvangt elke maand 720 Turkse Lira (actueel Wisselkoers). Bovendien ontvangt het gezin elke drie maanden extra geld op basis van gezinsbehoeften. Dankzij deze financiële hulp slaagt 97% van alle gezinnen erin om een voldoende voedzaam en gevarieerd dieet te aan te houden.
  3. Het geld kan worden gebruikt in winkels en kan worden besteed aan huur, voedsel en dagelijkse benodigdheden.
  4. Dit helpt mensen om deel te nemen aan het gemeenschapsleven en bij te dragen aan hun lokale economie. Ondanks hun ontberingen geeft het hen de vrijheid om hun eigen leven te leiden.

PARTNERS VAN HET PROGRAMMA

De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC)

De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC), waaronder de Turkse Rode Halve Maan, is 's werelds grootste humanitaire organisatie. De IFRC bereikt 150 miljoen mensen in 192 nationale verenigingen door het werk van 13,7 miljoen vrijwilligers. De IFRC treedt voor, tijdens en na rampen op om in de behoeften van kwetsbare mensen te voorzien en hun levens te verbeteren. De IFRC leidt al decennia lang grootschalige geldprogramma's als reactie op een breed scala aan rampen over de hele wereld, waaronder het grootste programma ooit: het Emergency Social Safety Net-project in Turkije.

Rode Halve Maan Turkije (TRC)

De Turkse Rode Halve Maan (TRC) is de grootste humanitaire organisatie in Turkije, die kwetsbare mensen helpt bij rampen, zowel in binnen- als buitenland. Sinds 2012 biedt het TRC eerstelijns hulp aan de vluchtelingenstroom en ondersteunt het miljoenen mensen in kampen en stedelijke omgevingen. Via het grootste geldprogramma ter wereld ondersteunt het TRC 1,8 miljoen kwetsbare vluchtelingen in Turkije om in hun basisbehoeften te voorzien.

Europese Unie

Telkens wanneer er een ramp of een humanitaire noodsituatie is, biedt de Europese Unie (EU) hulp aan getroffen landen en bevolkingsgroepen over de hele wereld. De EU financiert, in samenwerking met de Turkse regering, humanitaire projecten in Turkije om kwetsbare vluchtelingen en hun gastgemeenschappen te helpen. Sinds 2016 ondersteunt de EU haar grootste humanitaire project ooit, het Emergency Social Safety Net-programma, dat ervoor zorgt dat 1,8 miljoen vluchtelingen in Turkije kunnen kopen wat ze het meest nodig hebben door middel van financiële bijstand.

Turkse overheid

De Turkse Rode Halve Maan, IFRC en de EU werken samen met de Turkse regering en het ministerie van Familie, Arbeid en Sociale Diensten. De regering van Turkije is een belangrijke partner van het Emergency Social Safety Net-programma, dat is gekoppeld aan het bestaande sociale systeem in Turkije. Het land herbergt het grootste aantal vluchtelingen ter wereld en de Turkse regering speelt een leidende rol, met name wat betreft de reactie op de Syrië-crisis.

OVER DE CAMPAGNE

Op ooghoogte

De digitale campagne, #powertobe, wordt gepromoot in zeven landen: Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Roemenië, Spanje en Turkije. Het heeft tot doel mensen bewust te maken van de uitdagingen wanneer mensen op de vlucht zijn voor conflicten, door hen te portretteren als individuen met passies en talenten.